Lewe książki serwisowe - czy to legalne?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariusz1979
    Classic
    • 2010
    • 12

Wychodzę sobie 730 rano, normalnie, wsiadam, odpalam i jadę, za chwilę widzę, że nasze niebieskie orły podrywają się z krzaczorów i ruszają za mną :szeroki_usmiech

Jestem czysty, jadę powolutku, więc luz, wprawdzie złośliwie skręcam w zakamary, ale to tylko dlatego, żeby się upewnić czy jadę za mną - JADĄ :szeroki_usmiech

pyr pyr pyr, dyskoteka i zjeżdżamy na bok, blebleble, dokumenty itd, mam w bagażniku więc wysiadam, są bardzo mali
    pytam, jaki jest powód zatrzymania, bo nikt mi go nie przedstawił a akurat o dziwo jestem pewien, że jestem czysty 100%, na to:

- to się jeszcze okaże :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

no to sobie myślę, że dobrze, że nic nie zrobiłem, bo ewidentnie mam przed sobą sfrustrowanego szeryfa :lol:
    w każdym razie moje całe sympatyczne nastawienie pryska jak bańka mydlana.

daję papiery, proponuję sprawdzenie gaśnicy i trókąta (nie chce) :lol:
    za to drugi, jeszcze mniejszy, już prawie wkłada mi do ust alkomat, dmucham...
    ogląda wynik i pyta:

-jakieś piwko było? :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

no to już mówię, żeby tego typu teksty zachował dla kolegi, albo swojej baby jeśli ma i żeby pokazał wynik -> 0.00

zasmuceni wsiadają do swojego sida, życzę im jeszcze pomyślnych łowów i rozjeżdżamy się w swoich kierunkach.

co to w ogóle miało być :?: :!:

naprawdę spotykam wielu bardzo sympatycznych, normalnych policjantów, ale to to było dno.
    nie wiem, być może stopień zadowolenia rośnie w zależności od popełnionego wykroczenia, a ja niestety nic nie zrobiłem, nawet nie byłem na gazie.

Panowie, chcecie być traktowani jak ludzie, to traktujcie tak też innych.
    Mariusz
  • krzysiek1974
    Rider
    • 2009
    • 323

Czy sprzedaż książek serwisowych jest legalna (Allegro/Motoryzacja/Literatura np.
    http://moto.allegro.pl/item924410484...koda_nowe.html ) ?

Dlaczego producenci samochodów z tym nie walczą? Czy mogę sobie drukować ksiązki z logo producenta?

Ludzie potem ufają w to co jest powbijane w książkę, a kilka dni wcześniej jacyś kolesie mieli zabawę wypełniając całą książkę. przybijając lewe pieczątki i spoglądając w kaledarz (by nie wypadło na niedzielę)...

Pojawił się ostatnio wątek dotyczący przebiegu auta, ale korekta przebiegu korektą (choć świństwo, na granicy legalności), a podrabianie książek serwisowych, pieczątek z nazwą serwisu i logo producenta, to chyba legalne nie jest....

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez krzysiek1974
      to chyba legalne nie jest....
      krzysiek1974, sami napedzamy tą karuzelę, zobacz sam wątek pt.Czy znacie tą Oktavię. Co drugi post to "sprawdź k.serwisową" lub "jak nie ma k.serwisowej to ja bym nie brał" i tego typu podobne bzdury. Przy sprzedazy auta, jezeli cokolwiek da sie zmienić na lepsze, napewno bedzie zmienione, a juz od sprzedajacego zależy czy zrobi to dobrze czy źle.
      "Klejent nasz pan" jakby posiadanie żółtej, gumowej kaczki podnosiło wartość o 10%, wszystkie auta by ja miały
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez b-bar01
        Zamieszczone przez krzysiek1974
        to chyba legalne nie jest....
        krzysiek1974, sami napedzamy tą karuzelę, zobacz sam wątek pt.Czy znacie tą Oktavię. Co drugi post to "sprawdź k.serwisową" lub "jak nie ma k.serwisowej to ja bym nie brał" i tego typu podobne bzdury. Przy sprzedazy auta, jezeli cokolwiek da sie zmienić na lepsze, napewno bedzie zmienione, a juz od sprzedajacego zależy czy zrobi to dobrze czy źle.
        "Klejent nasz pan" jakby posiadanie żółtej, gumowej kaczki podnosiło wartość o 10%, wszystkie auta by ja miały
        Dokładnie masz racje. Pokaż książke ,podaj vin ... :lol:
        A to ,że gość sprzedaje na allegro znaczyć bedzie,że handlarze już nie nadążają ich kupować.
        Powodzenia kupującym.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Taaak, i znowu winny jest ten paskudny kupujący który chce kupić dobry (sic !!) , z niekręconym licznikiem i zadbany samochód dla siebie i swojej rodziny 8)
          Panowie czy wy nie widzicie jakie głupoty piszecie??!!
          Ktoś usprawiedliwia łamanie prawa i oszukiwanie innych tym, że ten inny chce kupić dobre auto !!
          A kto mu każe z zachodu ściągac trupy i szykowac je do sprzedazy?? Kto NAUCZYŁ KUPUJĄCYCH tej zapobiegliwości i ostrożności?? No kto ??!! Sami handlarze kłamiąc i oszukując !!
          Kto nauczył kupujacych że Octavię II z 2005 r. kupią za 30 tys zł??? Oczywiście, że trzeba totalnie nie znac realiów rynku wtórnego aby w to uwierzyć i kupić taka O II, ale na Boga nie kazdy kupujący auto jest pasjonatem motoryzacji tak jak my !! i nie musi znać tych realiów.
          Czarny Elegance

Komentarz

• shok
            RS
            • 2009
            • 2070
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Big no też masz racje.Naród polski jest paskudny.Zobacz np.allegro i co mamy same igiełki perełki,100% pewne auto itd...Jeśli wstawisz auto bez fantazyjnego opisu to nawet nikt nie zadzwoni.Ludzie zaznaczaja np. auto krajowe,sprowadzone jednoczesnie.Ktoś pokazywał Golfa gdzie pisało 6 biegów-jednak okazało sie,że auto posiada jedynie gałke zmiany biegów z 6 biegowego auta.Wiekszosc rodaków to oszuści i kretacze.Nauczy się 10 słów w obcym języku i już chce otwierać agencje pracy by żerować właśnie na rodakach.Poza granicami naszego pieknego kraju mówi sie tak: Polak Ci nie przeszkodził -znaczy ,że już Ci pomógł.
            I to nie jest śmieszne to jest przykre :|

Komentarz

• bzyq_74
              RS
              • 2008
              • 3467
              • Volkswagen
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Należy tez spojrzeć na datę wydruku KS na ostatniej stronie (często jest), w 90% jest młodsza od auta o kilka lat :szeroki_usmiech
              MARCIN
              Mój szkodnik

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez shok
                Wiekszosc rodaków to oszuści i kretacze.Nauczy się 10 słów w obcym języku i już chce otwierać agencje pracy by żerować właśnie na rodakach.Poza granicami naszego pieknego kraju mówi sie tak: Polak Ci nie przeszkodził -znaczy ,że już Ci pomógł.
                O i to jest fakt !! i to trzeba tepić i zmieniać !! Strasznie mnie natomiast wkurza jak ludzie przerzucaja odpowiedizalność za swoje kretactwa i oszustwa na innych :evil:
                Wkurza mnie jak pisze "biedny" handlarz jak to realia rynku zmuszją go to krętactw i oszustw, bo inaczej nie sprzeda sprowadzonego auta. Tylko "zapomiał" napisać, że nikt mu trupa na zachodzie kupować nie kazał!! Że nikt mu nie kazał parać się handlem autami !! że nikt mu nie każe wmawiać ludziom, że za 30 tys to on im sprowadzi taką O II z 2005 czy 2006 r. że mucha nie siada i rozbudzać z nich fałszywe nadzieje.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Lashlo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1455

Panowie,powiem inaczej.Trzeba zmienic prawo-to po 1,po 2 jesli ktos godzi sie na umowe kupna sprzedazy dana przez handlarza miedzy panem Helmutem a soba (dzieki temu handlarz nie placi podatku i nie mozna mu NIC udowodnic),to jest po prostu kretynem.
                  Polak powinien w koncu zrozumiec-Niemiec nie odda za pol darmo dobrego auta!!Odda za grosze po wzieciu kasy z ubezpieczalni szrota po dzwonie,badz o kosmicznym przebiegu,a reszta robi handlarz.
                  Bron Boze nie bronie handlarzy,sam nim nie jestem i mam auto z salonu,ale ktos juz dawno napisal,ze "Polak przed i po szkodzie glupi"...

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Prawa nie trzeba zmieniać. Większość KS są fałszowane, więc już na to są paragrafy.

Chodzi o to aby kupujący, który czuje się oszukany wiedział gdzie uderzyć i aby jego sprawa sądowa został szybko i pozytywnie załatwiona, a nie po roku tekst, że "umorzono z powodu małej szkodliwości czynu".

Prawo jest w miarę ok, ale chodzi o jego egzekwowanie przez Instytucje do tego powołane.

Za wałki robione przez handlarzy powinno być dożywotnie zabronienia działalności gospodarczej i już.

Lata się już mówi o centralnym rejestrze pojazdów w UE, i gówno z tego wychodzi.
                    Po wklepaniu VIN-u cała historia auta powinna być do wglądu : przebieg, naprawy, dzwony itp.
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Prawda jest taka. Jezeli auto jest nie kombinowane itd. to posiada oryginalna ksiazke serwisowa + faktury - na kótrej tez jest umieszczony przebieg.
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Lashlo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1455

piotrek_os, i jest 0 20-30% drozsze od sredniej ceny tego rocznika,wyposazenia itd...
                        Koniec kropka.
                        Okazji nie ma.

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Lashlo
                          piotrek_os, i jest 0 20-30% drozsze od sredniej ceny tego rocznika,wyposazenia itd...
                          Koniec kropka.
                          Okazji nie ma.
                          i tu się zgodze
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• krzysiek1974
                            Rider
                            • 2009
                            • 323

Ja swoje auta serwisuję w Auto Serwis Marek Woźnica w Paniówkach na południe od Gliwic/Zabrza/Rudy Śląskiej - w serwisie tym, jeśli nie ma się książki ori, to zakładają książkę serwisową z sieci OK- Serwis. Prócz wpisów i pieczątek przypinają paragony fiskalne, ale paragony niestety mają to do siebie, że z czasem blakną.Gdy ostatnio brałem fakturkę, to kopię także tam przypiąłem.

Jak napisał piotrek_os jest to sposób na udokumentowanie przebiegu i historii auta, ale z drugiej strony - jaki problem podrobić faktury (szczególnie zagraniczne, z których większość kupujących i tak nic nie wie).

Niemniej sprzedawanie książek serwisowych (ori lub do złudzenia je przypominających) to niezła granda...

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Big, czesto kupując auto za granica nie dostajesz serwisowki bo im nie zalezy na książce-jest ELSA w której wszystko możesz zobaczyć
                              tylko u nas papier musi być- a papier jest cierpliwy-wszystko zniesie
                              czy przeglądając ogłoszenia widzialeś auta ktore maja więcej niz 200tys km?
                              ja jakos nie
                              ludzie chcą być okłamywani
                              jak słyszę że ktos chce dobrze wyposazonego diesla(jeszcze w kombi) sprowadzonego np 3-4 latka kupić ale musi mieć przebieg do 100Tkm to mnie pusty śmiech ogarnia
                              NIKT nie kupuje diesla na zachodzie po to żeby jeździć 20Tkm rocznie
                              nie wierzę w auta po lekarzu, dziadku czy 5 auto w rodzinie
                              ale ludzie chcą w takie bajery wierzyć i dlatego kwitnie interes z takimi książkami
                              nie jest to legalne ale coż "klient nasz pan"
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

piotrek_gdy, Usiadz wygodnie i popatrz na fotele przykladowo.

Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen

Maicroft, jedna jaskółka wiosny nie czyni :szeroki_usmiech

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• b-bar01
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 985
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Ktoś usprawiedliwia łamanie prawa i oszukiwanie innych tym, że ten inny chce kupić dobre auto !!
                                    nikt nikogo nie chce usprawiedliwiać, takie praktyki sa naganne i trzeba je tępić, ale nie wymaganiem kolejnych papierów ale znajomoscią techniki i mechaniki.
                                    kto z kupujacych zainwestował 100 w elektroniczny miernik lakieru ? kto dał 100 znajomemu mechanikowi za ogledziny auta ?
                                    Auto uzywane jest uzywane, roczny przebieg dla prywatnego tdi to lekko licząc 20-40 tyś. km, przy takim przebiegu ma prawo być, przynajmniej raz stukniete, raz jest to kawałek blotnika , raz caly bok i tylko od nas zalezy czy to uda sie wykryć.
                                    Zacznijmy zwracac uwagę na rzeczy istotne a nie na papierowe bzdety, sami handlarze sie nie nauczą uczciwości.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez b-bar01
                                      Zacznijmy zwracac uwagę na rzeczy istotne a nie na papierowe bzdety
                                      dobrze powiedziane b-bar01,

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

b-bar01, i tu masz rację !! Zgadzam sie z tobą w 100% !! Tylko widzisz, jak auto kupuje któryś z nas, to doskonale wie na co patrzec i gdzie sie udać aby sprawdzić co trzeba. Gdy zas auto kupuje np. lekarz którego samochody totalnie nie interesują to wie tylko tyle, że auto ma miec książke serwisową, bo na jej podstawie można jakoś tam zweryfikowac brzebig i histrorię auta i że połowa rodziny mówiła mu, że VW Golf to najlepsze auto pod słońcem. No i gość szuka Golfa z książką serwisową i przebiegiem 60 tys km, bo mysli, że skoro on robi 15 tyś rocznie, to każdy tyle robi i każde 4 letnie auto ma taki przebieg.
                                        Teraz tak, faktycznie masz rację, że taki lekarz powinien wziąć ze soba kogoś kto zna się na rzeczy, lub przynajmniej pojechać do ASO (co też nie gwarantuje sukcesu ale na pewno zmniejsza ryzyko). Tylko ten człowiek ma taką wiedzę o autach i sposobie ich kupowania jak ja czy ty o przeprowadzaniu operacji na otwartym sercu I nie dociera do mnie dlaczego większość handlarzy wykorzystuje naiwność takiego przykładowego lekarza, zamiast powiedzieć mu: panie 4 letni Golf sprowadozny z zachodu będize miał 120 tys km pzrebiegu i nic w tym złego nie ma, bo to nie dyskwalifikuje auta. Wmawia mu że za psie pieniądze sprowadza mu pięknego Golfa z 60 tys przebiegu :evil:
                                        Czy takie handlarz, idąc do tego samego lakarza z rakiem płuc z przerzutami usłyszy od niego : "Panie jest dobrze, damy radę to wyleczyć. Za 2 tygodnie bedzie pan zdrowy jak ryba" A idąc tokiem rozumowania handlarzy, to skoro pacjent to własnie chciałby usłyszeć więc lekarz powinien mu to powiedzieć.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• b-bar01
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 985
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Big
                                          Czy takie handlarz, idąc do tego samego lakarza z rakiem płuc z przerzutami usłyszy od niego : "Panie jest dobrze, damy radę to wyleczyć. Za 2 tygodnie bedzie pan zdrowy jak ryba"
                                          większość z nas w to nie uwierzy ale sa takie osoby, ktore da sie przekonac iż raka mozna wyleczyć czestym myciem w zimnej wodzie, to tak jak z tymi co chcą 5-cio letnią nówkę, sztukę niesmiganą.
                                          Big, od tego są takie fora jak nasze, aby edukować i pietnować wiarę w zimną wodę.

Komentarz

• krzysiek1974
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 323

A ja jakoś nie znam żadnego lekarza, który jeździłby używanym golfem :roll:

Komentarz

• Hunter
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1655

krzysiek1974, no właśnie :diabelski_usmiech To może jakiś felczer albo znachor, bo lekarze raczej słyną z dobrych i nowych aut. Tzn. może jeździć używanym np. 3 letnim, jeśli 3 lata wcześniej kupił go w salonie
                                              ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

krzysiek1974, to był tylko przykład. równie dobrze można tam wstawić sprzątaczke, budowlanca, urzędnika czy szeregowego pracownika .
                                                Po prostu jestem zdania, że skoro prowadzi sie jakąś działalnośc - tu handel samochodami - to trzeba liczyc sie z jakimś ryzykiem - tu możliwośc nie sprzedania auta. Podobnie jeśli prowadzi sie działalnośc to trzeba być profesjonalistą w swoim fachu, a na pewno nie należy do zachowań profesjnalnych wciskanie kitu potencjalnemu nabywcy jaki to dobry i wspaniały samochód kupuje, podczas gdy był on po porządnym dzwonie i z kręconym licznikiem.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Wracając do tego lekarza to jedna osoba z mojej rodziny trafiła do szpitala z niskim ciśnieniem i pulsem w środę przesiedzieliśmy 12h w szpitalu. Co jest tej osobie: Nic według lekarza udaje - ta osoba ma 41-45puls ciekawe jak to udawać. Do szpitala nie przyjęta. Wydaje mi się że dziś wiem więcej niż ów pan lekarz (bo nie miałem innego wyjścia - i poszukałem informacji sam) czekamy na Holder EKG puls na razie w miarę normalny.

Z obu tych spraw (czyli wizyta w szpitalu i kupno auta) można wywnioskować tylko jedno:
                                                  Jak coś chcesz to zrób to sam.

Chcesz kupić auto poczytaj informacje w necie (tych jest ogromna ilość) naucz się jak kupować i wtedy ruszaj na zakupy.

ps1: jeśli nie wiecie co to jest Bradokardia czy Holder EKG to powiem wam że ja też nie wiedziałem - znaczy jeszcze przed tym zdarzeniem teraz już wiem.

ps2: Kiedyś rozmawiałem z szefem salonu samochodowego na temat książek serwisowych i powiedział on jasno i prosto - u nich jak ktoś chce to i tak książkę serwisową kupi (bo np: zgubił ) a jedyne z czym można było by walczyć to używanie zastrzeżonych znaków towarowych przez drukarnie - ale to jest walka niemal z wiatrakami. Więc nikt tego nie robi.

ps3: http://www.autokrata.pl/artykul/auto-dnia-audi-a6-8076 i komentarz:
                                                  cene to można sobie wystawić, ale inna bajka za nią auto sprzedać.... ten model, czyli audi 100 po liftingu z takim przebiegiem nie jest warte więcej niż 10 tys. i za więcej go nie sprzeda!!!!!
                                                  I teraz przejrzyjcie inne aukcje (w Polsce ) z tym autem tym silnikiem i w tym roczniku i zastanówcie się czy mają one prawidłowo wpisane przebiegi.
                                                  A do komentarza to widać że jeśli człowiek zdejmie z licznika 200tyś to ta osoba by kupiła za 11-13tyś
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...